За да използвате този уебсайт е нужно да инсталирате Flash Player 8.

Емоционална интелигентност

За всяко твърдение или въпрос изберете един от възможните отговори А, В или С. Помнете, че в името на прецизността на преценката, трябва да заградите отговора, най-близко до това, което бихте направили или пък вече сте направили. Не избирайте, това, което в момента мислите, че е най-доброто или най-подходящото. Всъщност желанието ви да се представите в най-добра светлина не е най-емоционално интелигентен начин на отговаряне.

1. Помолени сте да съобщите на колега неочаквани лоши новини от личен характер. Как ще постъпите?

А. Приключвате с това, колкото се може по-бързо – намирате колегата и му съобщавате направо лошите новини.

В. Отлагате всичко, като се опитвате да убедите някой друг да го направи вместо вас.

С. Намирате веднага въпросния човек и му поднасяте новините възможно най-деликатно, като след това му предлагате да му помогнете, с каквото можете.

 

2. Получавате съобщение, в което ви канят заедно с близък приятел, който отсъства в момента, да излезете вечерта. Как ще реагирате?

А. Изпращате обратно съобщение, в което казвате, че ще дадете конкретен отговор веднага, след като се вържете с приятеля си.

В. Отговаряте веднага, че вие определено ще отидете, а приятелят ви може да дойде, а може и да не дойде.

С. Изпращате веднага обратно съобщение, в което заявявате, че вие и приятелят ви се радвате да приемете поканата.

 

3. Работили сте сериозно по проект, който е пред завършване, когато ваш колега ви казва, че е щяло да бъде по-добре, ако сте действали по различен начин. Как ще реагирате?

А. Казвате на колегата си да не се намесва там, където единствено вие носите отговорността.

В. Изслушвате внимателно каквото има да ви казва колегата и след това завършвате проекта по начина, по който вие сте си планирали.

С. Изслушвате внимателно колегата си и след това преразглеждате плановете ви за завършване на проекта, като своевременно правите промени.

 

4. В последния момент ви предлагат билет за представление, което отдавна желаете да посетите. Ако приемете, обаче, ще трябва да отмените друг ангажимент, който сте поели – да отидете на парти на ваш близък приятел. Как ще постъпите?

А. Отхвърляте офертата, но давате на вашия приятел да разбере колко благородно е решението ви, като не сте се отметнали от уговорката си.

В. Изобщо не се колебаете – приемате билета и отивате на представлението.

С. Отхвърляте офертата и отивате на партито, като не споменавате нищо за въпросното мероприятие.

 

5. Пазарувате дрехи заедно с нов приятел, който определено си купува дрехи, които намирате за неподходящи. Как ще реагирате?

А. Питате приятеля си дали има против, ако му предложите някои дрехи, чиято покупка да обсъдите.

В. Не се намесвате под предлог, че не е ваша работа това, което приятелят ви си купува.

С. По недвусмислен начин заявявате на приятеля си колко ужасни са дрехите, които си е купил.

 

6. Намирате се на обществено място, където другите хора си седят и разговаярт, или пък четат вестници и списания. Получавате повикване на мобилния си телефон. Как ще реагирате?

А. Местите се на място, където можете да проведете разговора, без да пречите на останалите хора.

В. Приемате разговора и го провеждате все едно сте насаме, след което оставяте мобилния си телефон включен, за да може да приемате и други повиквания.

С. Отговаряте на повикването, както правите обикновено, след което изключвате телефона си.

 

Изчислете  отговорите си:

За всяко твърдение заградете вашият отговор. Крайният резултат е общият брой на отговорите, които сте заградили във всяка колонка.

 

Тест

Висока ЕИ

Ниска ЕИ

Средна ЕИ

Въпрос 1

С

А

В

2

А

С

В

3

С

А

В

4

С

В

А

5

А

С

В

6

А

В

С

Общо

 

 

 

 

"Приятелят се познава в обичта, характера, думите и постъпките " Латинска сентенция

 


Последни новини

26-04-2017

На 26 април 2017 г. в интерактивната зала на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе заключителна среща по проект „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България.

20-04-2017

Добровoлци към Фондация "Ръка за помощ" инициираха кампания в подкрепа на Общински приют за безстопанствени животни в Добрич.

18-01-2017

На 17 януари 2017 г. се проведе първия Форум на Фондация Америка за България / www.us4bg.org /. На събитието присъстваха повече от 600 гости и партньори.