За да използвате този уебсайт е нужно да инсталирате Flash Player 8.

За по-добър живот

Октомври 2010 г. Навлизаме в сезона на зимата. За едни от нас това е време за дълги топли вечери заедно със семейството, обсъждайки как е минал деня или просто прекарвайки време в гледане на поредния филм, станал касов хит. Време, носещо уханието на новогодишна елха, отрупана с цветни гирлянди, време, белязано от нарастващото вълнение в очакване на рождествената сутрин и незабравимата новогодишна нощ…… Но дали всички свързваме този сезон точно с тези емоции?

Вярвате или не, към днешна дата в България много родители заспиват и осъмват с ето тези мисли: „Как да стопля децата си?....Как ли ще успея да ги нахраня?.....Дано не вали, защото пак не успях да им купя ботуши….и покривът пак тече, но дано и този месец ме изчакат с наема. Какво бъдеще мога да предложа на децата си? Това е съдбата ми … нищо не мога да променя … защо просто не се примиря?”

Скъпи приятели, в България днес много деца живеят в семейства, които са класифицирани в графата „под прага на бедността”, но само тези, които са се престрашили да погледнат реалността отблизо, знаят какво стои зад тези думи.

Ние се престрашихме и при все, че бяхме подготвени какво можем да видим, останахме без думи….

Днес, октомври 2010 година, в България бедността се оказва чест спътник на много семейства и техните деца.

Екипът ни работи няколко години сред деца, които живеят в институции, и смело можем да заявим, че един от най-важните приоритети на обществото ни трябва да бъде оказване на подкрепа на семействата в риск, защото не бива да позволяваме деца да бъдат отнемани от родителите им заради бедност. Семейството не може и не трябва да бъде заменено от вид „семейна среда”.

Обявяваме се против това семейства и родители да бъдат класифицирани като „неспособни” и да бъдат окуражавани да изоставят децата си.

Да се разкрасяват домовете за деца е нещо хубаво, но ако спешно не се спре постъпването на децата в институционалната система, ще навлезем в опасен порочен кръг.

Това са причините за нашия нов проект: подкрепа на семейства, които имат трудности

в отглеждането на децата си, нямат постоянни доходи, нямат уменията да се грижат за децата си, защото и те така са отглеждани, нямат подходящи условия да се грижат за децата си, но ги обичат и мечтаят да им осигурят добро бъдеще.

Благодарим на Фондация Лале и Фондация Оук, които финансират дейностите по този проект, като работни заплати за социални работници, транспортни разходи и други много важни разходи за период от 20 месеца. Вярваме, че това ще е само началото и знаем, че в тяхно лице можем винаги да намерим подкрепа, съвет и нови идеи. Радваме се, че в България има организации, които търсят трайна и реална промяна в живота на обикновения човек.

Екипът ни от социални работници посещава ежеседмично семейства в Добрич и селата Житница, Божурово, като скоро ще се прибавят още две села. Семействата са крайно нуждаещи се, нямат условия да отглеждат децата си и съществува реална опасност децата им да бъдат взети в домове за деца. Уверявам ви голяма част от тези родители обичат и желаят да отгледат децата си, но се нуждаят от помощ. След нашите първи срещи със семействата разбрахме много за начина им на живот и техните конкретни нужди. Разбира се, екипът ни се е заел да съветва, обучава в родителски умения, образова относно различни здравни теми, но материалните нужди на тези хора са толкова крещящи, че тяхното задоволяване не търпи отлагане.

Приятели, по-долу ще видите списък с нещата, от които семействата най-много се нуждаят, ако имате възможност да помогнете свържете се с нас.

1. Дрехи и обувки – за деца от 0 до 15 години

2. Пакетирани хранителни продукти

3. Адаптирани бебешки млека

4. Памперси

5. Учебни помагала – раници, тетрадки, флумастери, цветни моливи, скицници, детски книжки

6. Играчки

Вярвам, че всички ще подходим с правилното отношение към тези семейства, тяхната съдба и най-вече към бъдещето на децата им.


Последни новини

26-04-2017

На 26 април 2017 г. в интерактивната зала на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе заключителна среща по проект „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България.

20-04-2017

Добровoлци към Фондация "Ръка за помощ" инициираха кампания в подкрепа на Общински приют за безстопанствени животни в Добрич.

18-01-2017

На 17 януари 2017 г. се проведе първия Форум на Фондация Америка за България / www.us4bg.org /. На събитието присъстваха повече от 600 гости и партньори.